Uttalande från riksträff + årsmötet

UTTALANDE FRÅN RIKSTRÄFF

Vi behöver mod och kreativitet i Folkbildningen. 

Folkbildningen angrips nu från regeringen och regioner där SD fått inflytande. Nu måste vi på folkhögskolor och studieförbund gå samman och stå upp för vetenskap, mänskliga rättigheter och demokrati. Det uttalar Föreningen Offensiv folkbildning som ordnat en riksträff på Löftadalens folkhögskola.  

Ett fyrtiotal lärare, rektorer och kursdeltagare från åtta folkhögskolor samlades i Halland för att diskutera läget och stärka varandra. Deltagarna är oroliga för flera hot mot folkbildningen: 

Regeringens budget urholkar stadsbidragen så att flera hundra lärare hotas av avsked från folkhögskolorna. 

Regeringen har föreslagit att öka den statliga styrningen över folkbildningen och hur mycket pengar som ska gå till studieförbund respektive folkhögskolor; idag har folkbildningen stor självständighet genom Folkbildningsrådet. Flera folkhögskolor och filialer hotas av nedläggning. Sveriges ökade bidrag till klimatkrisen som hotar själva samhällsgrunden och därmed även folkbildningen. 

Vi är arga och bestörta över denna utveckling. Facket kommer att ordna protester över hela landet under hösten som vi vill mobilisera till, säger Karin Lundberg, omvald talesperson för föreningen. 

Folkhögskolorna ger en andra chans till många som misslyckats i skolan och en väg till högre studier och jobb för unga med svensk och utländsk bakgrund. Tillsammans med studieförbunden ordnar vi kulturarrangemang och utbildar i demokrati och en rättvis klimatomställning i alla delar av Sverige. 

Vi jobbar dagligen med att lära ut naturvetenskap, respekt för mänskliga rättigheter och förtroende för demokratin. Vi förväntar oss att liberaler, moderater och kristdemokrater i regeringen står upp för dessa värden och sätter stopp för klimatförnekelse, främlingsfientlighet och godtyckliga avskedanden av myndighetschefer.  

Under dagarna i Halland har gästerna fått inblick i Löftadalens seriösa arbete med Agenda 2030, skapande kultur, och HBTQ-rättigheter. Deltagarna har även samtalat med studieförbund om samarbete som utmanar försöken att splittra folkbildningen i Sverige. 

Frågor kan riktas till Karin Lundberg. Tel 070-3623191 

Kolla även in vår facebook-sida Offensiv Folkbildning | Facebook 

 

Årsmötet den 9 maj 2023

I samband med riksträffen på Löftadalens folkhögskola genomfördes årsmöte för föreningen. En ny styrelse för föreningen valdes: 

Lars Igeland, Färnebo fhsk

Karin Lundberg, deltagare PRO fhsk

Elin Forsgren, Angered fhsk

Alex Fridunger, Eskilstuna fhsk

Ellen Brink, Hagaberg fhsk

Helena Nyhus, Löftadalens fhsk

Tua B Frank, Student Holma fhsk praktikant

Brita Wanngård, Löftadalens folkhögskola (suppleant)

Är du intresserad av att engagera dig i föreningen? Du behövs!! Mejla info@offensivfolkbildning.se om du vill delta på årsmötet eller vill veta mer!
Du vet väl att både folkhögskola, personal och kursdeltagare kan vara medlemmar i föreningen? Genom att bli medlem stöttar du vårt arbete för en fri och levande folkbildning och har möjlighet att påverka föreningens utveckling!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *